0. Route 1 – Bloemenbuurt

Oktober 1942 – februari 1943: in de Bomen- en Bloemenbuurt worden de bewoners uit 175 straten geëvacueerd en de huizen in 75 straten gesloopt voor de bouw van de tankgracht, onderdeel van de Atlantikwall. Menno Huizinga woont in de Irisstraat en documenteert het vertrek van de bewoners, de sloop van de huizen en het graven van de tankgracht. We volgen Menno met zijn verborgen Leica camera.

Bloemenbuurt

Evacuatie voor de tankgracht

Startpunt: hoek Fahrenheitstraat/Cypresstraat, Den Haag
Routebeschrijving Bloemenbuurt

Op 14 december 1941 geeft Hitler bevel tot de aanleg van de Neue Westwall en wordt de Atlantische kust de westgrens van het Derde Rijk. Na de Noorse, Franse en Belgische kusten, is de Hollandse kust aan de beurt. Scheveningen en Den Haag liggen in de zone van de Atlantikwall.

In de nazomer van 1942 komt het Duitse bevel aan burgemeester Westra tot evacuatie van de Bloemen- en Bomenbuurt. In de vier maanden tussen 5 oktober 1942 en 10 februari 1943 worden er zo’n 132.000 burgers geëvacueerd voor de aanleg van de tankgracht en de Atlantikwall.

beeldroute 1

De fotograaf Menno Huizinga woont in de Irisstraat. Om hem heen verhuizende bewoners en vallen de huizen onder de sloophamer. Als het huis van zijn ouders aan de Irisstraat 10 wordt afgebroken, kan Menno het niet langer aanzien. Hij verbergt zijn Leica-camara in een kaaskistje, pakt de fiets en fotografeert – illegaal – de afbraak van de buurt.

Print This Page Print This Page